A FESZ közleménye a 2018. évi működési pályázattal kapcsolatban

A Független Előadó-művészeti Szövetség közleménye

Az alultervezett és kiszámíthatatlan pályázati források miatt hátrányban lévő független előadó-művészeti szervezeteket ismét hátba támadták.

Az elmúlt három évben a kurátorok kiválasztásakor érvényesített szakmai szempontok, és a pályázók többségét tömörítő érdekképviseleti szervezet véleményének figyelembevétele biztosította a pályázat elbírálásának szakmai legitimációját, amit mutat az is, hogy a döntést nem követte a pályázók részéről a korábban jellemző hangos kritika.
Mi lehet az oka annak, hogy a néhány éve egyre jobban követhető, a kurátorok munkája miatt érthetővé és elfogadhatóvá váló szakmai megítélést feleslegesnek tartja az EMMI? Példaértékű az, ahogy az elmúlt két évben a kurátorok nyilvános beszámolóban foglalták össze a munkájukat, az általuk javasolt döntésekhez vezető szakmai meglátásokat, és a támogatási rendszer problémáival kapcsolatos véleményüket.

A minisztérium most kihátrál az elmúlt években kialakított, szakmai érdekegyeztetésen alapuló együttműködésből azzal, hogy a szakmával egyeztetett kurátorok helyett más személyeket ültet be a független színházak működési pályázatát elbíráló kuratóriumokba.

A Független Előadó-művészeti Szövetség soron kívüli egyeztetést kezdeményez Hoppál Péter kulturális államtitkárral a független színházak és táncegyüttesek működési pályázatát elbíráló kurátorok személyével kapcsolatban. A Szövetség felkérte az államtitkárt arra is, gondoskodjon róla, hogy a pályázati döntés kihirdetése 2018 március végéig, vagyis a parlamenti választások előtt megtörténjen.

A FESZ elnöksége